Pomoc dla zielonogórskiej gastronomii
Rafał Kasza, radny Klubu Zielona Razem wyszedł z inicjatywą skrócenia procedury uruchamiania ogródków letnich na zielonogórskiej starówce. W ramach koronapomocy dla branży gastronomicznej w porozumieniu z Urzędem Miasta Zielona Góra wprowadzamy ułatwienia dla zielonogórskich przedsiębiorców.
- Idea jest prosta. Przygotowujemy się na sezon letni i stopniowe odmrażanie branży gastronomicznej. Do tej pory jedyną alternatywą dla nas była sprzedaż jedzenia na wynos lub z dowozem. Zdajemy sobie sprawę z tego, że zielonogórzanie zbyt szybko nie wrócą do lokali gastronomicznych. Strach niestety pozostanie. Jak długo? Nie wiem. Moim zdaniem w ogródkach letnich przy lokalu, na świeżym powietrzu, przy zachowaniu bezpiecznej odległości będą mogli poczuć większy komfort. W tym trudnym dla nas czasie powrotu do normalności, w trosce o naszych mieszkańców i przedsiębiorców szukamy ułatwień w procedurach urzędowych. Formalności powinny być skrócone do minimum. – Rafał Kasza, radny Klubu Zielona Razem.
Dotychczas procedura składała się z trzech etapów: wyznaczenie lokalizacji ogródka letniego, uzyskanie zgody miejskiego konserwatora zabytków, zajęcie pasa ruchu drogowego w Urzędzie Miasta Zielona Góra. Procedura w tej wersji trwała około miesiąca.
Teraz przedsiębiorca będzie występował bezpośrednio do Urzędu Miasta Zielona Góra z wnioskiem o zajęcie pasa ruchu drogowego. Do wniosku musi zostać załączona lokalizacja, wizualizacja i powierzchnia ogródka z 2019 roku. Co ważne, jeżeli w tym roku nic się nie zmienia wzorem roku ubiegłego procedura zostanie skrócona do tygodnia.
Każdorazowa zmiana będzie wiązała się niestety z wydłużeniem czasu oczekiwania na decyzję Urzędu Miasta Zielona Góra.
Nowym podmiotom, które dotychczas nie miały uruchomionego ogródka na starówce będziemy starali się pomóc w skróceniu czasu trwania tej trzy etapowej procedury.