Rodzinna tradycja kwitnie od czterech dekad

Swego czasu Arkadiusz i Anna Antczakowie próbowali ograniczyć pieczywo, kładąc nacisk na zdrowy tryb życia. - Za niczym człowiek tak nie tęskni, jak za swoim chlebem - uśmiechają się zgodnie. Swego czasu Arkadiusz i Anna Antczakowie próbowali ograniczyć pieczywo, kładąc nacisk na zdrowy tryb życia. - Za niczym człowiek tak nie tęskni, jak za swoim chlebem - uśmiechają się zgodnie. fot. um
Na ich przykładzie można tłumaczyć sens przysłowia „bez pracy nie ma kołaczy”. Anna i Arkadiusz Antczak pracują 16 godzin na dobę, siedem dni w tygodniu. Ale gdy słyszą zachwyty klientów nad ich chlebem, wiedzą że warto. Dlatego każdego ranka starannie dobierają składniki i czuwają nad jakością, wkładając w wypieki całe serce.

 

 

ANTERS Piekarnia-Cukiernia to firma rodzinna, która działa od 1980 roku. Założyli ją rodzice Arkadiusza Antczaka - Andrzej i Teresa. To od ich imion powstała nazwa firmy. W latach 80. prywatna inicjatywa była nie lada wyzwaniem. W tajemnice wypieku chleba wprowadzali syna od małego. W szkole średniej stanął przed wyborem: kontynuować rodzinny interes, czy iść inną drogą. Został. Od 2016 roku stanął na czele firmy, a u jego boku - żona Anna, którą poznał jeszcze przed maturą. Ramię w ramię prowadzą interes, w jego arkana wprowadzili kolejne pokolenie - syna i córkę.

 

Spotkajmy się w Ochli

Serce firmy bije w Jabłonowie w powiecie żagańskim, to tu wypiekają się chleby, bułki, rogale i ciasta. Stąd trafiają do 12 sklepów firmowych, które rozkręcili właściciele. Zatrudniają blisko 40 osób. Wypieki dostarczają również do dwóch szpitali - w Nowej Soli i Zielonej Górze, Domu Pomocy Społecznej w Kożuchowie i wielu przedszkoli. Zielonogórzanom dali się poznać na Twoim Zielonym Targu w Ochli. - Ta niedziela jest przyjemnym zwieńczeniem tygodnia - mówi pani Anna. - Kiedy słyszę komplementy na temat wypieków, czy widzę długą kolejkę do naszego stoiska, wiem że warto codziennie podejmować trud. W Ochli państwa Antczaków nie zabraknie również na bożonarodzeniowym jarmarku 16 i 17 grudnia oraz na specjalnej przedświątecznej edycji targu - 22 grudnia. - Klient jest coraz bardziej świadomy, zainteresowany składem i jakością - opowiada pan Arkadiusz. - Nierzadko kupuje swój ulubiony, sprawdzony już chleb w większych ilościach, mrozi i korzysta przez cały tydzień.

 

Bez pieczywa ani rusz

W piekarni działają cztery duże i dwa mniejsze piece. Codziennie wychodzą z nich tysiące produktów. W asortymencie są oczywiście klasyki jak tradycyjny chleb baltonowski, czy pszenna bułka, ale również wachlarz wypieków, które potrafią zaskoczyć. Państwo Anna i Arkadiusz wciąż się szkolą i badają rynek, by wychodzić naprzeciw zmieniającym się oczekiwaniom smakoszy pieczywa. Tak pojawił się chleb ziemniaczany na bazie odkurzonej receptury, która pochodzi od babci właściciela. Są bułki szpinakowe, z oliwkami, suszonymi pomidorami czy masłem ziołowo-czosnkowym. W planach jest wypiek sezonowy - z czosnkiem niedźwiedzim. Dobrze ma się również czysty żytni chleb na zakwasie. Są też produkty, które powstają z myślą o osobach z cukrzycą, czy o obniżonej zawartości glutenu. I cała masa słodkości dla tych, którzy nie muszą się pilnować - od drożdżówek i pączków po torty okolicznościowe na zamówienie. Na targach w Hongkongu właścicielom wpadła w oko drukarka, która za pomocą kolorowych lukrów i jadalnych barwników ozdabia ciastka. Dziś podobna działa już w Jabłonowie!

- Nigdy nie podpiszę się pod tym, że dieta nie powinna zawierać pieczywa - twierdzi pan Arkadiusz. - Powinno być po prostu dobrze dobrane.

ah-łz

 

***

Przypominamy, że na łamach „Łącznika”, przy współpracy z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego, prezentujemy lokalnych producentów. Z nami dowiecie się, co dobrego i gdzie można skosztować!

luty 29, 2024

Zaprosili psiaki na plakaty wyborcze. „Może znajdą nowy dom”

- Pewnie wielu z Was ma dosyć gęb polityków na…
luty 29, 2024

Światowy Zlot Śmigłowców w Zielonej Górze! Ma się pojawić ponad 100 maszyn!

Zobaczymy je na niebie i z całkiem bliska, bo wszystkie…
luty 29, 2024

Zielonogórskie Wodociągi piąte w kraju!

Piąte miejsce zajęły Zielonogórskie Wodociągi i Kanalizacja w Ogólnopolskim Rankingu…
luty 28, 2024

Chwila nieuwagi i trzy rozbite samochody

Trzy uszkodzone pojazdy i jedna osoba zabrana na badania do…
luty 28, 2024

Z ringu do ratusza. Trener Tomasz Pasek kandydatem do Rady Miasta

- Fighterem jestem, ale już nie sportowym, tylko życiowym –…

T. Sroczyński: Budowanie lokalnych więzi jest przyszłością [ROZMOWA]

W dzielnicy Nowe Miasto znają go wszyscy. Nic dziwnego, Tomasz Sroczyński, radny i nauczyciel, od…

J.Kubicki ogłosił start w wyborach! Zobacz jak było na konwencji! [ZDJĘCIA / WIDEO]

Dzisiaj w Palmiarni prezydent Janusz Kubicki zapowiedział, że będzie ubiegał się o kolejną, piątą kadencję.…

Intermarche wraca do Zielonej Góry

7 marca przy Szosie Kisielińskiej ponownie zostanie otwarty market pod szyldem Intermarche. Będzie to pierwszy…

Maluchu, czas do żłobka!

Startuje nabór do miejskich żłobków na kolejny rok szkolny. Rekrutacja rozpocznie się już w najbliższych…

W środę spotkajmy się w Leśnej Osadzie - Finał akcji Eko Choinka! [PROGRAM]

Na starówce, w ramach VII edycji poświątecznej akcji Ekochoinka, odbędzie się kolejne działanie proekologiczne. Leśna…

Pierwsze oznaki wiosny w Parku Tysiąclecia [ZDJĘCIA]

Poczuliśmy w powietrzu wiosnę i przyroda również. Swoją gotowość oznajmiły rośliny w parku Tysiąclecia. Pączki…

 

 

Na skróty

 

   

 

  Uniwersytet Zielonogórski

Do góry

 

Wiadomości Zielona Góra

Wszelkie prawa zastrzeżone

Redakcja serwisu Wiadomości Zielona Góra nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca niezamówionych materiałów. Redakcja Wiadomości Zielona Góra zastrzega sobie prawo skracania i redagowania tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, redakcja zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów w tym zdjęć opublikowanych w serwisie Wiadomości Zielona Góra jest zabronione.