Powitaj jesień w muzeum w Ochli
Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze-Ochli jak co roku zaprasza na imprezę „U progu jesieni”. Poznamy między innymi tradycyjne prace gospodarskie przy obróbce lnu i tłoczeniu winogron. Podajemy program wydarzenia, które odbędzie się w niedzielę (20.09) w godz. 12.00-16.00.
W programie:
*12.00 - korowód sprzed siedziby muzeum do sceny
*12.15 (scena)
-uroczyste otwarcie imprezy „U PROGU JESIENI”
- prezentacja gości, zaproszonych zespołów artystycznych, winiarzy, rzemieślników i twórców
*12.30 - 13.30 (scena) - występ kapeli "Wióry lecą"
*13.30 - 14.00 (scena) - zabawy, konkursy i animacje dla dzieci
*12.30 - 13.30 (Leśniczówka- budynek administracyjny) - Bukowiński Festiwal Nauki- wykłady, które przybliżą nam tematykę bukowińską, jej historię i kulturę.
*12.20-15.00 (zagroda z Krobielewa) - prezentacje tradycyjnych prac gospodarskich przy obróbce lnu: (międlenie, cierlenie, czesanie, przędzenie)
*13.00 -Winnica w Skansenie (wieża winiarska z Budachowa) - zbiór winogron, tłoczenie winogron, degustacja wyciśniętego soku i poczęstunek po pracy- biesiada
*13.30 - otwarcie wystawy (wieża winiarska z Budachowa I piętro) - Grzegorz Zarugiewicz -kontynuator tradycji winiarskich "Z Podola na Ziemię Lubuską" - Zygmunt Prętkowski -winiarz lubuski z Zielonej Góry, właściciel winnicy "U Michała"
*13.30 - 13.45 (przy wieży winiarskiej z Budachowa) - prelekcja "Winiarskie dobre rady" i prezentacja winnicy "Julia" z Zielonej Góry- Starego Kisielina- Małgorzata i Roman Grad
*14.00 (scena) - ogłoszenie wyników VIII Konkursu "Z winną nutą w tle".
*14.10 -14.40 (zagroda z Mariankowa) - widowisko „ŁUPACZKA Z TAŃCEM”, czyli żniwa kukurydziane po bukowińsku w wykonaniu bukowińskiego zespołu „WATRA” z Brzeźnicy- tradycyjne prace przy obróbce kukurydzy połączone ze śpiewem i zabawą
* 14.40 (scena) - koncert kapeli „Watra"
* 15.10 - 16.00 (scena) - koncert zespołu cygańskiego "Vanessa i Zorba" z Zielonej Góry
Ponadto:
* nauka tańców bukowińskich;
* warsztaty tkania na ramkach;
* kiermasz win;
* kiermasz rzemiosła i produktów regionalnych;
* mała gastronomia i dużo dobrej zabawy.
(rk)-WZG